Συνδεθείτε μαζί μας

ΚΟΣΜΟΣ

Tι κάνουν οι αεροσυνοδοί στις υπερατλαντικές πτήσεις

Τα «μυστικά» δωμάτια τους

Αναρωτηθήκαμε άραγε τι κάνουν οι αεροσυνοδοί στις υπερατλαντικές πτήσεις ενώ εμείς κοιμόμαστε ή βλέπουμε ταινίες;

Η απάντηση είναι απλή. Κοιμούνται. Απλά δεν τις βλέπουμε καθώς οι χώροι ανάπαυσης βρίσκονται καλά κρυμμένοι σε σημεία που ούτε πάει το μυαλό μας.

Στα περισσότερα αεροπλάνα, αυτά τα μυστικά δωμάτια ύπνου βρίσκονται κρυμμένα πίσω από το πιλοτήριο, πάνω από την πρώτη θέση είτε κάτω από τις θέσεις των επιβατών. Οι είσοδοι μπορεί να ποικίλουν από σκαλιά που με μια γρήγορη ματιά δίνουν την εντύπωση ντουλάπας έως μυστικές πόρτες που μοιάζουν με κάδους απορριμάτων. Ορισμένα έχουν κουκέτες, άλλα είναι δωμάτια μονόκλινα.

«Στις υπερατλαντικές πτήσεις οι περισσότεροι αεροσυνοδοί κοιμούνται είτε πάνω είτε κάτω από τους επιβάτες», λέει η Κατ Καμαλάνι, 30 ετών που εργάζεται ως αεροσυνοδός τα τελευταία πέντε χρόνια.

Πρόσφατα ο αναλυτής ταξιδίων στον αμερικάνικο ταξιδιωτικό ιστότοπο, The Points Guy, Ζακ Γκριφ, είχε την ευκαιρία να περιηγηθεί στους χώρους ανάπαυσης του πληρώματος, σε ένα αεροσκάφος Dreamliner 787 της American Airlines.

Πρόκειται για ένα δωμάτιο που βρίσκεται ακριβώς πάνω από το πιλοτήριο με έξι κρεβάτια.

Όπως εξήγησε η Κατ Καμαλάνι, οι χώροι ανάπαυσης είναι «άνετοι μεν αλλά στενοί και πολύ μικροί». Περιέγραψε μάλιστα τις εισόδους ώς «μικρές τρύπες», που χρειάζεται κανείς να μπουσουλίσει για να μπει μέσα, ενώ απαιτείται κλειδί για να ανοίξει η πόρτα.

«Υπάρχουν κουρτίνες ανάμεσα στα κρεβάτια, φως για διάβασμα, κρεμάστρες και καθρέφτες, καθώς και κάποιος χώρος αποθήκευσης προσωπικών αντικειμένων. Ενώ στα περισσότερα αεροσκάφη υπάρχουν κουβέρτες, μαξιλάρια, ακόμη και πιτζάμες».

Τέλος, όπως επισημαίνει η Κατ Καλαμάνι, εκτός από έναν «μικρού βάρους εξοπλισμό έκτακτης ανάγκης», υπάρχει και η έξοδος άμεσης διαφυγής που οδηγεί στην καμπίνα του αεροσκάφους.

Το πλήρωμα χωρίζεται κατά την διάρκεια της πτήσης σε δύο ομάδες με βάρδιες, έτσι ώστε η μία να δουλεύει και η άλλη να ξεκουράζεται. Οσο για τον τρόπο που βγαίνουν οι βάρδιες αυτό το καθορίζει η παλαιότητα του κάθε μέλους του πληρώματος.

Συμπλήρωσε μάλιστα πως ο ύπνος είναι κάτι που εκπαιδεύει κάποιος τον εαυτό του να κάνει, έχοντας δίπλα του το ξυπνητήρι για να επιστρέψει εγκαίρως στην βάρδια του, αν και όπως είπε «οι περισσότεροι δεν κοιμούνται αφού προτιμούν να χαλαρώνουν αφιερώνοντας χρόνο στο κινητό τους και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

Πηγή: Insider.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Περισσότερα για το ΚΟΣΜΟΣ