του Πολυχρόνη Αγγελάκη
Χθες αργά το βράδυ, η μεταγραφική περίοδος τελείωσε. Κάτι λιγότερο από 50 εκατ. ευρώ έχουν δαπανήσει συνολικά οι ομάδες της Stoiximan Super League για αγορές παικτών αυτό το καλοκαίρι, χωρίς να υπολογίζονται τα πολύ μεγάλα συμβόλαια που έχουν δώσει σε ποδοσφαιριστές για την ενίσχυσή τους.
Ήδη ξοδεύτηκαν 48,38 εκατ. ευρώ, ποσό που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στα 30 τελευταία χρόνια.
Με δεδομένο ότι υπάρχει περιθώριο για μεταγραφές ως τις 11 Σεπτεμβρίου-και αρκετές… εκκρεμότητες ακόμη- απειλείται το ρεκόρ των 58,87 εκατ. ευρώ από τη σεζόν 2008/09.
Θυμίζουμε πως εκείνη τη χρονιά είχαν γίνει αγορές παικτών όπως οι Ντιόγκο, Ντουντού (Ολυμπιακός), Τζεμπούρ, Σκόκο (ΑΕΚ), Μάτος και Σόουζα (Παναθηναϊκός).
Πρώτος στην θέση ο Tete του Παναθηναϊκού, μεταγραφή από την Galatasaray. 7,25 εκατομμύρια δαπάνησε ο Παναθηναϊκός για την απόκτηση του Βραζιλιάνου εξτρεμ. Σε 8,συμμετοχές μέχρι στιγμής έχει 3 γκολ με πιο σημαντικό το γκολ πρόκρισης κόντρα στην Λάνς στο Ο.Α.Κ.Α.
Δεύτερος στην σχετική λίστα έρχεται ο Pellistri, μια ηχηρή μεταγραφή καθώς ο Παναθηναϊκός έκανε υπέρβαση στο μεταγραφικό παζάρι. Η συμφωνία για τον 22χρονό Ουρουγουάνο εξτρεμ ανέρχεται στα 6 εκατομμύρια με τον Παναθηναϊκό να αγοράζει το 60% των δικαιωμάτων του. 3 συμμετοχές 1 γκολ και 1 ασίστ μέχρι στιγμής.
Τρίτος έρχεται ο Velde του Ολυμπιακού. Οι ερυθρόλευκοι χρειάστηκε να δώσουν 4 εκατομμύρια στην Molde για να τον κάνουν δικό τους. 3 συμμετοχές και 1 γκόλ ο Νορβηγός μέχρι στιγμής.
Τέταρτος και Πέμπτος με ίδιο κόστος μεταγραφής καθώς Άρης και ΑΕΚ δαπάνησαν 3.6 εκατομμύρια για Monchu και Koita αντίστοιχα. Ο Ισπανός μέσος ήρθε από την Real Valladolid με ποσό ρεκόρ. Ενώ ο Koita ήρθε από την Sint-Truiden του Βελγίου.
Έσοδα/έξοδα
Οι ομάδες του Big 5 και ο Ο.Φ.Η.
Πρώτος στην σχετική λίστα είναι ξανά ο Παναθηναϊκός καθώς δαπάνησε 19.8 εκατομμύρια ευρώ σε ένα καλοκαίρι που θύμησε εποχές πολυμετοχικοτητας!
Το κακό είναι ότι είχε μηδενικά έσοδά καθώς δεν είχε αποχωρήσεις με μεταγραφή στο ρόστερ του.
Δεύτερος ο Ολυμπιακός που δαπάνησε 11.5 εκατομμύρια ευρώ και κέρδισε 3.6 εκατομμύρια. Οι αποχωρήσεις του Ba, του Aquibou Camara, του Lovera και του Βρουσαϊ
Τρίτος ο Π.Α.Ο.Κ αφού ξόδεψε 6.6 εκατομμύρια ευρώ συνολικά. Με πιο ακριβή μεταγραφή αυτή του Chalov από την CSKA Moscow, στα 3 εκατομμύρια η μεταγραφή. Με έσοδά 13 εκατομμύρια είναι η ομάδα που βγήκε κερδισμένη οικονομικά φέτος. Σημαντικό ρόλο σε αυτό έπαιξε η μεταγραφή του Κουλιεράκη στην Βόλφσπουργκ με 12 εκατομμύρια.
Τέταρτος στην λίστα ο Άρης, ο Φιναλίστ του κυπέλλου ελλαδος για την περυσινή σεζόν είχε ένα καλό καλοκαίρι μεταγραφικά κάνοντας ποιητικές κινήσεις. Ξόδεψε συνολικά 5.2 εκατομμύρια ενώ κέρδισε 1.2 από την μεταγραφές Odubajo στην Α.Ε.Κ και Verstrate στην βελγική Leuven.
Πέμπτη η Α.Ε.Κ. Μπορεί να έκανε σπουδαίες προσθήκες αλλά οι περισσότεροι είναι από την ελεύθερη αγορά με Lamela,Pereyra,Strakosha και Brignoli να μην έχουν κόστος μεταγραφής πάρα μόνο τα “τσουχτερά” συμβόλαια τούς.
9 εκατομμύρια κέρδος από την μεταγραφή του Ponce στην Houston στο MLS.
Σε ότι αφορά τον Ο.Φ.Η.
Δεν ξόδεψε λεφτά για μεταγραφές καθώς όλοι ήρθαν ελεύθεροι με πιο σημαντική την προσθήκη του Ταξιάρχη Φούντα.
Είχε έσοδα 1.3 εκατομμύρια κάτι που προήλθε την τελευταία ημέρα τον μεταγραφών με την ΤΣΣΚΑ Σοφίας να τα δίνει για τον Iseka.