Σε δηλώσεις του στην εκπομπή «Κόσμος των Σπορ» στην ΕΡΤ 3 πριν τρεις ημέρες ο Πραξιτέλης Ζαχαριάδης «απασφάλισε», όπως έγραψαν πολλά μέσα ενημέρωσης, κατά του κ. Κλάτενμπεργκ τονίζοντας πως δεν σεβάστηκε τον ίδιο, ενώ την ίδια στιγμή αναρωτιόταν γιατί σιγά-σιγά να μην «σφυρίζουν» Έλληνες διαιτητές στα ντέρμπι των ελληνικών ομάδων. Μήπως να τα φέρουμε όλα… Τούμπα (τυχαία η έκφραση) και να μη «σφυρίζουν» καθόλου, σε κανέναν αγώνα, οι Έλληνες διαιτητές;
Σήμερα (16/01) νομίζω πως δε χρειάζεται να απαντήσει κάποιος στον κ. Ζαχαριάδη για ποιον λόγο η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων διαιτητών είναι ακατάλληλη ακόμα και για κατώτερα επιπέδου πρωταθλήματα από το ελληνικό…
Κ. Ζαχαριάδη είδατε την αναμέτρηση του Σαββάτου ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον ΟΦΗ στην Τούμπα; Έλληνας δε «σφύριξε» τον αγώνα; Έλληνας δεν ήταν στο VAR; Λέει ή δε λέει ο κανονισμός πως όταν η μπάλα παίζεται εντός περιοχής και ένας αμυνόμενος προσπαθεί να παίξει τη μπάλα με το πόδι, η οποία εν συνεχεία βρίσκει το χέρι του, τότε δεν υπάρχει παράβαση; Εσείς γνωρίζετε αυτόν τον κανονισμό; Ακόμα και να τον γνωρίζετε, γεγονός που δεν μπορώ να είμαι 100% σίγουρος έχοντας παρακολουθήσει αναμετρήσεις στις οποίες διαιτητεύσατε, οι συνάδελφοί σας Φωτιάς και Τζοβάρας αποδείχθηκαν… αδιάβαστοι! Σύμφωνα με τους κανονισμούς η ενέργεια του Βούρου θεωρείται κανονική και όχι ηθελημένη ενέργεια απόκρουσης της μπάλας με το χέρι, επομένως δε γίνεται να επιβληθεί πέναλτι.
Θα πείτε ότι το χέρι ήταν σε αφύσικη θέση παρότι έχει προηγηθεί κόντρα στο πόδι του ποδοσφαιριστή του ΟΦΗ όπως υποστηρίζουν άλλα μέσα, σύλλογοι και εκπομπές από τη Βόρεια Ελλάδα; Ο συνονόματός σας, κ. Ζαχαριάδη, Πραξιτέλης Βούρος μετά το ματς δήλωσε στην κάμερα της NOVA: «Αν υπάρχει παίκτης που κάνει τάκλιν και δεν βάζει τα χέρια του, ας έρθει να μου το δείξει». Σας προτρέπουμε και εμείς με τη σειρά μας αν μπορείτε (είτε εσείς, είτε οι κ. Κλάτενμπεργκ, Τζοβάρας, και Φωτιάς) να βρείτε έναν ποδοσφαιριστή που στην προσπάθεια του να κάνει τάκλιν έχει κατεβασμένα και τα δύο χέρια στο χορτάρι. Μέχρι τότε, εμείς έχουμε πολύ χρόνο στη διάθεσή μας να σας υπενθυμίσουμε παρόμοιες περιπτώσεις από το δικό μας πρωτάθλημα τη φετινή αγωνιστική χρονιά! Καταλαβαίνετε ότι αντίστοιχες φάσεις έχουν γίνει και στο εξωτερικό αλλά δεν πρόκειται να μπούμε στον κόπο, άλλωστε οι ξένοι διαιτητές είναι έτη φωτός μπροστά σε σύγκριση με τους δικούς μας…
Δύο από τις πλέον χαρακτηριστικότερες φάσεις είναι οι εξής: Η αναμέτρηση της πρώτης αγωνιστικής μεταξύ ΠΑΟΚ και ΠΑΣ Γιάννινα, ο Μιτρίτσα έκανε γύρισμα από αριστερά, η μπάλα χτύπησε στο πόδι του Κάργα και ακολούθως στο χέρι του με τον διαιτητή Αριστοτέλη Διαμαντόπουλο και τον VARίστα Κωνσταντίνο Τσέτσιλα να μην καταλογίζουν πέναλτι. Ίδια περίπτωση και σε αναμέτρηση τέταρτης αγωνιστικής όταν ο Ατρόμητος υποδέχτηκε τον Άρη. Στο 47′ ο Δεληζήσης έκανε κεφαλιά, η μπάλα χτύπησε στον μηρό του Παπαδόπουλου και στη συνέχεια στο χέρι του. Διαιτητής της αναμέτρησης ήταν ο Κωνσταντίνος Περράκης και στο VAR, όπως στην Τούμπα το βράδυ του Σαββάτου, ο Φωτιάς. Αρχικά ο Περράκης δεν είχε καταλογίσει πέναλτι, ο Φωτιάς όμως τον κάλεσε στο μόνιτορ για να ξαναδεί τη φάση, μιας και θεώρησε πως το χέρι βρίσκεται σε αφύσικη θέση. Ο Περράκης από τη μεριά του είπε πως η μπάλα είχε βρει πρώτα στο πόδι. Τελικά ο Περράκης δεν καταλόγισε πέναλτι, απόφαση με την οποία συμφώνησε αργότερα στην ανάλυσή του ο κ. Κλάτενμπεργκ!
Όπως καταλαβαίνουμε λοιπόν, ειδικά από τη δεύτερη περίπτωση, ο κ. Φωτιάς είναι ακατάλληλος (μαζί με τον κ. Τζοβάρα που τον κάλεσε στο VAR στο ματς της Τούμπας). Η πραγματική ερώτηση είναι γιατί ο κ. Κλάτενμπεργκ συνεχίζει να διορίζει συγκεκριμένα ονόματα σε αγώνες Super League 1. Δεν αναφερόμαστε καν σε ορισμούς διαιτητών σε αναμετρήσεις συγκεκριμένων ομάδων, γιατί και αυτό συμβαίνει. Σε πρώτο βαθμό αναρωτιόμαστε γιατί διαιτητές οι οποίοι έχουν εκτεθεί επανειλημμένα με τις αποφάσεις τους συνεχίζουν να διορίζονται και δεν τιμωρούνται…
«Το παραδέχομαι έχω κάνει και εγώ αρκετά λάθη. Σε τόσα χρόνια καριέρας λογικό είναι να κάνεις λάθη, δεν γίνονται, όμως, εύκολα αποδεκτά τα λάθη του διαιτητή, ενώ γίνονται εύκολα αποδεκτά τα λάθη του αμυντικού, του τερματοφύλακα, του προπονητή», ανέφερε χαρακτηριστικά στην εκπομπή «Κόσμος των Σπορ» ο κ. Ζαχαριάδης και θα συμφωνήσουμε μαζί του. Όντως στη χώρα μας τα διαιτητικά λάθη δεν έχουν την ίδια αντιμετώπιση από τον φίλαθλο κόσμο σε σύγκριση με τα λάθη ποδοσφαιριστών. Τι συνέβη όμως και φτάσαμε σε αυτό το σημείο; Διότι δε γίνεται ένα πρωινό να ξυπνήσαμε όλοι και να αποκτήσαμε τέτοια αμφισβήτηση προς τους Έλληνες διαιτητές… Όντως είναι λογικό στα τόσα χρόνια καριέρας να γίνουν λάθη από τον οποιονδήποτε, επ’ ουδενί όμως το ίδιο λάθος, την ίδια χρονιά και από τον ίδιο άνθρωπο και μάλιστα σε έναν κανονισμό που τα τελευταία χρόνια έχει δεχθεί τροποποιήσεις. Οποιοσδήποτε διαιτητής (Έλληνας ή ξένος) οφείλει να γνωρίζει τους κανονισμούς και να εξελίσσει τις γνώσεις του γιατί το ποδόσφαιρο αλλάζει, μαζί οι κανόνες του!
Κύριε Ζαχαριάδη όντως έχουν έρθει ξένοι Elite διαιτητές οι οποίοι από τον τρόπο μεταχείρισης των αναμετρήσεων που διαιτήτευσαν απέδειξαν πως είναι κορυφαίοι στη δουλειά τους, όπως και εσείς ο ίδιος τονίσατε στην εκπομπή της ΕΡΤ 3. Ωστόσο μήπως να ξανασκεφτείτε την τοποθέτησή σας πως άλλοι διαιτητές που έχουν έρθει από υποδεέστερα (για εσάς) πρωταθλήματα δεν έχουν κάτι περισσότερο από τους Έλληνες; Γιατί, στην περίπτωση του κ. Φωτιά (για παράδειγμα), εγώ προσωπικά δεν γνωρίζω κάποιον ξένο διαιτητή που να έχει κάνει το ίδιο λάθος πάνω από μία φορές την ίδια αγωνιστική περίοδο… Είμαι όμως διατεθειμένος να περιμένω να μου βρείτε κάποιον τέτοιο ξένο διαιτητή την φετινή αγωνιστική περίοδο, όσο διατεθειμένος είναι και ο Βούρος να του βρείτε ποδοσφαιριστή που να κάνει τάκλιν δίχως να χρησιμοποιεί τα χέρια του για στήριξη και ισορροπία.
Διαιτητές σαν τον κ. Περράκη θέλουμε στο ελληνικό ποδόσφαιρο που στον αγώνα της τέταρτης αγωνιστικής μεταξύ Ατρομήτου και Άρη εξέθεσε τον κ. Φωτιά που τον κάλεσε στο μόνιτορ. Αδιάβαστοι και… βαλτοί να πάνε σε άλλες «παραλίες» ειδάλλως θα γινόμαστε κάθε χρόνο στο ίδιο έργο θεατές!
ΥΓ. Το ίδιο ισχύει και για τους φορείς/πρόσωπα του τόπου που αποφασίζουν για τις τύχες του ελληνικού ποδοσφαίρου, γιατί οι διαιτητές δεν παίρνουν λανθασμένες αποφάσεις από… χόμπι
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-
-
ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΜΠΑΣΚΕΤ
/ 17 ώρες πρινΗ Εθνική μας ομάδα επικράτησε 77-67 της Μ. Βρετανίας
Με πλουραλισμό στην επίθεση και τον αρχηγό σε τρομερή ημέρα
-
ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΜΠΑΣΚΕΤ
/ 1 ημέρα πρινΓια την πρόκριση η γαλανόλευκη υποδέχεται τη Μ. Βρετανία
Για τα προκριματικά του Ευρωμπάσκετ 2025
-
NBA
/ 1 ημέρα πρινΝίκη των Μπακς επί των Χόρνετς (125-119)
Ο Γιάννης έκανε double-double με 32 πόντους και 11 ριμπάουντ