Συνδεθείτε μαζί μας

EURO

Euro: Οι πρώτοι σκόρερ των 15 διοργανώσεων

Από τον Γκάλιτς και τον Μίλερ μέχρι τον Γκριεζμάν

Με τη διοργάνωση του Euro να έχει 60+1 χρόνια ζωής με 15 τουρνουά να έχουν ήδη γίνει, είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον να δούμε ποιοι ποδοσφαιριστές διακρίθηκαν σε αυτά, πετυχαίνοντας τα περισσότερα τέρματα.

1960

Εκείνη τη χρονιά έχουμε τα «γεννητούρια» της διοργάνωσης και ανακηρύχθηκαν 5 ποδοσφαιριστές ως πρώτοι σκόρερ, με τον καθένα από αυτούς να έχει πετύχει από δύο γκολ.

Σε πρώτο πλάνο, έχουμε τον Γάλλο, Φρανσουά Οϊτ, ο οποίος πέτυχε τα δύο γκολ στον ημιτελικό με τη Γιουγκοσλαβία, όπου για την ιστορία, οι Γάλλοι ηττήθηκαν με 4-5.

Στην ίδια κατηγορία ανήκει και ο Γιουγκοσλάβος Μίλαν Γκάλιτς που αφού έχει μείνει στην ιστορία για το πρώτο γκολ στην ιστορία των Euro, σε εκείνο το τουρνουά, σκόραρε ένα γκολ στον ημιτελικό με την Γαλλία και ένα στον τελικό με τη Σοβιετική Ένωση.

Ακόμα ένας ομοεθνής του στη λίστα και συγκεκριμένα ο Ντράζεν Γιέρκοβιτς, ο οποίος πέτυχε τα δύο τελευταία και πιο κρίσιμα γκολ στον ημιτελικό με τη Γαλλία.

Θα ήταν αξιοπερίεργο να μην είχαμε στη λίστα ποδοσφαιριστές από την πρωταθλήτρια Σοβιετική Ένωση, όπου Βαλεντίν Ιβάνοφ και Βίκτορ Πονεντέλνικ, πρόσθεσαν από δύο γκολ έκαστος στη διοργάνωση. Ο μεν πρώτος, βρήκε δίχτυα δις στον ημιτελικό με την Τσεχοσλοβακία, ενώ ο δε δεύτερος, πέτυχε από ένα στον ίδιο ημιτελικό και ένα στον τελικό με τη Γιουγκοσλαβία.

1964

Στη δεύτερη φορά που διοργανώθηκε το Euro, είχαμε ξανά συγκομιδή 2 τερμάτων, ωστόσο αυτή τη φορά με 2 ποδοσφαιριστές να τα πετυχαίνουν και δεν ήταν άλλοι από τον Ούγγρο Ντέστσο Νόβακ και τον Ισπανό Χεσούς Μαρία Περέδα.

Ο ποδοσφαιριστής των Μαγιάρων πέτυχε τα δύο του γκολ στο μικρό τελικό με τη Δανία, ενώ ο παίκτης των «Φούριας Ρόχας» σημείωσε το πρώτο του γκολ στον ημιτελικό με την Ουγγαρία και το δεύτερο στον τελικό με τη Σοβιετική Ένωση, βάζοντας και αυτός το λιθαράκι του για την κατάκτηση του πρώτου τροπαίου από τους Ισπανούς.

1968

Αποτελεί την πρώτη χρονιά, όπου το βραβείο πήγε στα χέρια ενός μονάχα παίκτη, με το Γιουγκοσλάβο Ντράγκαν Τζάιτς, να είναι ο παραλήπτης αυτού. Ο ίδιος πέτυχε το μοναδικό και κρίσιμο γκολ της χώρας του στον ημιτελικό με την Αγγλία, ενώ ήταν και αυτός που σκόραρε στο πρώτο σκέλος του τελικού απέναντι στους Ιταλούς.

1972

Τρομερό επίτευγμα τη σεζόν εκείνη, με τον ιδιαίτερα αξιομνημόνευτο Γκερντ Μίλερ, να είναι αυτός που ανέβασε τον πήχη και κατάφερε να αποσπάσει το βραβείο του πρώτου σκόρερ με 4 γκολ, ενώ παράλληλα οδήγησε τα «πάντσερ» στην κατάκτηση του πρώτου ευρωπαϊκού. Αφού βρήκε δίχτυα δύο φορές στον ημιτελικό με τη Σοβιετική Ένωση, πρόσθεσε ακόμα δύο στον τελικό με το Βέλγιο και έτσι κατάφερε πέρα από την κατάκτηση του τροπαίου, να γίνει είδωλο για τους ποδοσφαιρόφιλους εκείνης της εποχής.

1976

Αρκετά ενδιαφέρουσα χρονιά, με τον τίτλο του πρώτου σκόρερ να «μιμείται» σε πολλά χαρακτηριστικά αυτόν του 1972. Αρχικά, έχουμε ακόμα έναν Γερμανό παίκτη, ο οποίος πετυχαίνει επίσης 4 γκολ και έχει το ίδιο επώνυμο με τον προηγούμενο. Μπορεί να μην έχει συγγένεια με το Γκερντ Μίλερ, ωστόσο ο Ντίτερ Μίλερ έγραψε και αυτός με χρυσά γράμματα το όνομα του στην ιστορία των Euro. Αφού λοιπόν πέτυχε το πρώτο χατ-τρικ στην ιστορία του θεσμού στον ημιτελικό με τη Γιουγκοσλαβία, πέτυχε ακόμα ένα στον τελικό με τη Τσεχοσλοβακία, ωστόσο τα «πάντσερ» έχασαν τελικά τον τίτλο στα πέναλτι.

1980

Για τρίτη συνεχόμενη φορά, το βραβείο καταλήγει σε χέρια Γερμανού με τον Κλάους Άλοφς να είναι αυτός που το κατακτά, έχοντας πετύχει 3 γκολ. Με τον τρόπο διεξαγωγής να έχει αλλάξει και να υπάρχουν δύο όμιλοι των τεσσάρων ομάδων, ο Κλάους πετυχαίνει χατ-τρικ στο δεύτερο αγώνα με τους Ολλανδούς και έτσι μένει στην ιστορία της Εθνικής του, τη στιγμή που η Γερμανία κατακτά το δεύτερο της τρόπαιο.

1984

Με τη διοργάνωση να έχει πλέον διαμορφωθεί σε δύο ομίλους των τεσσάρων ομάδων και μετέπειτα ημιτελικό και τελικό, ο Γάλλος Μισέλ Πλατινί γράφει ιστορία, κατακτώντας το βραβείο με 9 γκολ! Απίθανη συγκομιδή από τον πρώην πρόεδρο της UEFA, ο οποίος κατέχει μέχρι και σήμερα το ρεκόρ με τα περισσότερα γκολ σε ένα Euro. Συγκεκριμένα, πέτυχε το ένα και μοναδικό γκολ των Γάλλων στο πρώτο παιχνίδι με τη Δανία, πέτυχε χατ-τρικ στο θρίαμβο με το Βέλγιο στο δεύτερο αγώνα των ομίλων, ενώ προσέθεσε ακόμα ένα χατ-τρικ στο τρίτο ματς με τη Γιουγκοσλαβία. Ακόμα ένα επίτευγμα που δύσκολα θα καταρριφθεί, με έναν ποδοσφαιριστή να καταφέρνει δύο χατ-τρικ σε μια μονάχα διοργάνωση. Προφανώς η δράση του δε σταμάτησε στη φάση των ομίλων, καθώς ήταν αυτός που σκόραρε το νικητήριο γκολ στον ημιτελικό με την Πορτογαλία, ενώ ήταν και εκείνος που άνοιξε το σκορ στον τελικό με τους Ισπανούς, σε ένα τουρνουά που πήρε τους «τρικολόρες» από το χέρι και τους χάρισε το πρώτο τους ευρωπαϊκό.

1988

Ακόμα ένας γνώριμος στο ευρύ ποδοσφαιρικό κοινό ανακηρύχθηκε πρώτος σκόρερ στο συγκεκριμένο τουρνουά και δεν είναι άλλος από τον Ολλανδό Μάρκο φαν Μπάστεν, ο οποίος σήμειωσε 5 γκολ στη διοργάνωση εκείνης της χρονιάς. Στο πρώτο παιχνίδι των ομίλων, ο Μάρκο μένει «άσφαιρος» και οι «Οράνιε» γνώρισαν την ήττα από τη Σοβιετική Ένωση, ωστόσο κανείς δεν προμήνυε αυτό που θα συνέβαινε στη συνέχεια. Στη νίκη απέναντι στους Άγγλους, ο Φαν Μπάστεν πετυχαίνει χατ-τρικ και χαρίζει τη νίκη στην Ολλανδία, η οποία τελικά θα προκριθεί στα ημιτελικά. Εκεί, ο ίδιος είναι αυτός που χαρίζει με γκολ την πρόκριση στον τελικό ανατρέποντας το εις βάρος 1-0 από τους Γερμανούς. Ήταν προφανές ότι δεν θα παρέλειπε να σκοράρει και στον κρίσιμο αυτό αγώνα, σημειώνοντας το δεύτερο γκολ της Ολλανδίας, παίρνοντας εκδίκηση από τους Σοβιετικούς και χαρίζοντας το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο στους «Οράνιε»

1992

Επιστροφή στις χρονιές που ο πρώτος σκόρερ δεν είναι ένας, ενώ στην προκειμένη περίπτωση το μοιράζονται ένας Ολλανδός, ένας Σουηδός, ένας Γερμανός και ένας Δανός. Όχι δεν είναι ο πρόλογος ανέκδοτου, αλλά η πραγματικότητα, με τους Ντένις Μπέργκαμπ, Τόμας Μπρολίν, Καρλ Χάινς Ρίντλε και Χένρικ Λάρσεν να έχουν πετύχει από τρία γκολ έκαστος αντίστοιχα.

Όσον αφορά τον πρώτο, πέτυχε αρχικά το μοναδικό γκολ στον πρώτο αγώνα κόντρα στη Σκωτία, το τελευταίο στη νίκη επί της Γερμανίας στο τρίτο παιχνίδι του ομίλου, ενώ τέλος πρόσθεσε ένα στον ημιτελικό με τη Δανία, όπου χάθηκε η πρόκριση στα πέναλτι.

Πάμε στο Σουηδό, ο οποίος πέτυχε το πρώτο του γκολ στο τρίτο παιχνίδι του ομίλου με τη Δανία, ενώ το δεύτερο ήρθε στο έκτο παιχνίδι του ομίλου με την Αγγλία. Το τρίτο του γκολ σημειώθηκε στον ημιτελικό με τη Γερμανία, όπου οι Σουηδοί αποκλείστηκαν με 2-3.

Σε τρίτο πλάνο ο Γερμανός Ρίντλε που πέτυχε το πρώτο του γκολ στο δεύτερο παιχνίδι του ομίλου κόντρα στη Σκωτία, ενώ ήταν εκείνος που με τα δύο του τέρματα στον ημιτελικό με τη Σουηδία, κατάφερε να δώσει την ευκαιρία στα «πάντσερ» να διεκδικήσουν το τρόπαιο στον τελικό, όπου τελικά ηττήθηκαν από τους Δανούς με 2-0.

Τέλος, έχουμε έναν εκ των πρωταγωνιστών από εκείνη τη «μαγική» φουρνιά Δανών, οι οποίοι κατάφεραν να εκπλήξουν τους πάντες και να σηκώσουν το ένα και μοναδικό ευρωπαϊκό τους τρόπαιο. Ο Λάρσεν, σημείωσε το πρώτο του γκολ στο τρίτο παιχνίδι του ομίλου με τη Γαλλία, ωστόσο αυτό που σίγουρα λησμονούν οι περισσότεροι είναι τα δύο γκολ που πέτυχε στον ημιτελικό με την Ολλανδία, όπου χάρις σε αυτά η Δανία πήγε το ματς στα πέναλτι και τελικά προκρίθηκε στον τελικό.

1996

«One man show» το 1996, με έναν Άγγλο να κλέβει τη δόξα στο (εξελιγμένο ελέω περισσότερων ομάδων) τουρνουά και να κατακτάει το «χρυσό παπούτσι» του Euro. Φυσικά, δεν είναι άλλος από τον ευρέως γνωστό Άλαν Σίρερ που με 5 γκολ οδήγησε τα «τρία λιοντάρια» μέχρι τον ημιτελικό. Το βάπτισμα του πυρός ήρθε στο πρώτο παιχνίδι με την Ελβετία, καθώς πέτυχε το γκολ που έδωσε το προβάδισμα, ενώ συνέχισε στη διαδικασία των ομίλων με ένα γκολ επί της Σκωτίας στο δεύτερο ματς και δύο στο τρίτο παιχνίδι με τους Ολλανδούς. Το τελευταίο και σημαντικότερο του γκολ ήταν στον ημιτελικό με τη Γερμανία, όπου παρότι η Αγγλία προηγήθηκε, τελικά ισοφαρίστηκε και έχασε την πρόκριση στα πέναλτι.

2000

Μπαίνουμε στον 21ο αιώνα, με το βραβείο του πρώτο σκόρερ να μοιράζεται στα δύο και να «διανέμεται» στον Ολλανδό Πάτρικ Κλάιφερτ και το Σέρβο Σάβο Μιλόσεβιτς, οι οποίοι πέτυχαν από 5 γκολ έκαστος.

Ο μεν πρώτος, ιδιαίτερα γνωστός στο ευρύ ποδοσφαιρικό κοινό, σημείωσε το πρώτο του γκολ κόντρα στη Δανία για το δεύτερο παιχνίδι της φάσης των ομίλων, ενώ προσέθεσε ακόμα ένα στο τρίτο παιχνίδι απέναντι στους Γάλλους. Το αξιοσημείωτο για αυτόν ωστόσο, ήταν η επίτευξη χατ-τρικ στο θρίαμβο με 6-1 επί της Γιουγκοσλαβίας στον προημιτελικό, με τους «Οράνιε» τελικά να αποκλείονται από την Ιταλία στον ημιτελικό.

Πάμε στο Σέρβο σκόρερ Μιλόσεβιτς, ο οποίος μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα γνωστός, ωστόσο κατάφερε να ακουστεί το όνομα του, έστω για τα δεδομένα εκείνη της εποχής. Αγωνιζόμενος με τη φανέλα της Γιουγκοσλαβίας, άνοιξε λογαριασμό στο τουρνουά πετυχαίνοντας δύο γκολ με το καλημέρα στον πρώτο αγώνα απέναντι στη Σλοβενία. Συνέχισε σκοράροντας ένα κρίσιμο γκολ πρόκρισης στο δεύτερο παιχνίδι των ομίλων κόντρα στη Νορβηγία, σημείωσε ακόμα ένα στην ήττα από τους Ισπανούς στο τρίτο ματς, ενώ τέλος πέτυχε το γκολ της τιμής για τη Γιουγκοσλαβία στο κάζο από τους Ολλανδούς στον προημιτελικό.

2004

Ερχόμαστε και στο «δικό» μας 2004, όπου παρότι το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ήταν αυτό που κατέκτησε το πολυπόθητο τρόπαιο, σε ατομικό επίπεδο, ο Τσέχος Μίλαν Μπάρος ανακηρύχθηκε πρώτος σκόρερ με 5 γκολ. Μάλιστα, ο ίδιος συνεχίζει να αγωνίζεται μέχρι και σήμερα σε μικρές ομάδες της χώρας του όντας στα 39 του χρόνια. Πάμε στο τότε Euro ωστόσο, όπου ο Μίλαν πέτυχε το πρώτο του γκολ στη νίκη επί της Λετονίας στο πρώτο παιχνίδι, το δεύτερο στη νίκη επί της Ολλανδίας στο δεύτερο παιχνίδι και το τρίτο του ήταν το νικητήριο κόντρα στη Γερμανία στο κλείσιμο της φάσης των Ομίλων. Τα τελευταία δύο του τέρματα, σημειώθηκαν στη νίκη και πρόκριση απέναντι στη Δανία στον προημιτελικό, με τον ίδιο να δίνει διαστάσεις θριάμβου.

2008

Σε ισπανικά χέρια έφτασε το βραβείο εκείνη τη χρονιά, με το Νταβίντ Βίγια να έχει πετύχει 4 γκολ και να βάζει το λιθαράκι του στην κατάκτηση του τροπαίου από τους «Φούριας Ρόχας». Ο ίδιος, ξεκίνησε με χατ-τρικ στο θρίαμβο επί της Ρωσίας στο πρώτο μόλις παιχνίδι στη διοργάνωση, ενώ το τέταρτο γκολ ήταν αυτό που χάρισε τη νίκη στο δεύτερο παιχνίδι της φάσης των ομίλων απέναντι στη Σουηδία του Ζλάταν. Παρότι ξεκίνησε πολύ ένθερμα, δεν κατάφερε να σκοράρει σε κανένα από τα υπόλοιπα τέσσερα παιχνίδια των Ισπανών, οι οποίοι παρ’ όλ’ αυτά ανακηρύχθηκαν πρωταθλητές Ευρώπης.

2012

Για πρώτη φορά στην ιστορία των Euro, έχουμε έξι πρώτους σκόρερ. Απίστευτο και όμως αληθινό, με ένα Γερμανό, Ισπανό, Ιταλό, Κροάτη, Πορτογάλο και Ρώσο, να έχουν πετύχει από 3 γκολ στο τουρνουά.

Σε πρώτο πλάνο, βρίσκεται ο Μάριο Γκόμεζ, o οποίος μέχρι και το 2020, αγωνιζόταν κανονικά με τη φανέλα της Στουτγκάρδης πριν αποσυρθεί. Στο τουρνουά, πέτυχε το πρώτο γκολ στο άνοιγμα της αυλαίας κόντρα στην Πορτογαλία, ενώ τα υπόλοιπα δύο γκολ σημειώθηκαν στη δεύτερη αναμέτρηση της φάσης των ομίλων με την Ολλανδία. Ακολούθησαν τρία παιχνίδια μέχρι και τον αποκλεισμό στα ημιτελικά με την Ιταλία, ωστόσο ο Μάριο δεν ξαναβρήκε δίχτυα.

Πάμε στο Φερνάντο Τόρες, ο οποίος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη δεύτερη συνεχόμενη κατάκτηση Euro από τους Ισπανούς και πλέον έχει αποσυρθεί από την ενεργό δράση, αγωνιζόμενος έως και το καλοκαίρι του 2019 με την ιαπωνική Σαγκάν Τοσού. Εκείνη τη χρονιά, ξεκίνησε να σκοράρει στο δεύτερο παιχνίδι των ομίλων με δύο γκολ επί της Ιρλανδίας, τα οποία ήταν και τα μοναδικά στα τρία παιχνίδια της φάσης των ομίλων. Ο ίδιος, δεν «ξαναχτύπησε» μέχρι τον τελικό όπου πέτυχε το τρίτο γκολ από το θρίαμβο με 4-0 επί των Ιταλών.

Δε θα μπορούσε να μην υπάρξει πρώτος σκόρερ από τη φιναλίστ «Squadra Azzura», την οποία βοήθησε να φτάσει στον τελικό ο ανερχόμενος (τότε) «Super-Mario» Μπαλοτέλι που τώρα αγωνίζεται στην ιταλική Μόντσα. Πέτυχε το πρώτο του γκολ στη μοναδική νίκη της Ιταλίας στους ομίλους στο 2-0 επί της Ιρλανδίας στο τελευταίο παιχνίδι, ενώ τα υπόλοιπα σημειώθηκαν στον κρίσιμο ημιτελικό με τους Γερμανούς, όπου ο ίδιος έδωσε προβάδισμα με 0-2 και χάρισε την πρόκριση στον τελικό. Δυστυχώς δεν είχε τη μαγική λύση και εκεί, με την Ιταλία να χάνει το τρόπαιο με το βαρύ 4-0.

Η σκυτάλη πάει στο Μάριο Μάντζουκιτς, ο οποίος φέτος αγωνίσθηκε με τη φανέλα της Μίλαν χωρίς να σκοράρει πολλά γκολ, ωστόσο πριν 9 χρόνια ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνος για την αντίπαλη άμυνα. Μάλιστα η Κροατία δεν προκρίθηκε στην επόμενη φάση με τον ίδιο να σκοράρει και τα τρία γκολ στους ομίλους. Έτσι, σημείωσε δύο εξ αυτών στη νίκη επί της Ιρλανδίας στο πρώτο ματς και το τρίτο στην ισοπαλία με την Ιταλία στο δεύτερο παιχνίδι.

Ο ήλιος βγαίνει από την ανατολή και ο «CR7» πετυχαίνει τρία γκολ σε Euro. Τόσο απλό για τον βιονικό Κριστιάνο Ρονάλντο, ο οποίος συνεχίζει στα 36 του να αγωνίζεται στο υψηλό επίπεδο με την φανέλα της Γιουβέντους. Το 2012, με την Πορτογαλία κατάφερε να φτάσει μέχρι τον ημιτελικό, παρότι γνώρισε την ήττα από τους Γερμανούς στο πρώτο παιχνίδι του ομίλου. Ωστόσο, ο ίδιος κατάφερε να χαρίσει την πρόκριση στους «θαλασσοπόρους», αφού με δύο δικά του γκολ απέναντι στην Ολλανδία στο τρίτο παιχνίδι, ανέτρεψε το εις βάρος τους 0-1. Το τελευταίο και επίσης κρίσιμο γκολ του στο τουρνουά, ήρθε στον προημιτελικό με την Τσεχία, όπου σκόραρε δέκα λεπτά πριν τη λήξη και έτσι οι Πορτογάλοι βρέθηκαν στον ημιτελικό, όπου αποκλείστηκαν από τους Ισπανούς στα πέναλτι.

Τέλος, σε εκείνο το Euro, είχαμε και τον Αλάν Τζαγκόεφ να πετυχαίνει τρία γκολ, παρότι οι «χρυσοί αετοί» δεν πέρασαν τον όμιλο. Ο 30χρονος πλέον ποδοσφαιριστής της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, πέτυχε δύο τέρματα στο πρώτο ματς- θρίαμβο απέναντι στην Τσεχία, ενώ σκόραρε και στην ισοπαλία με τους Πολωνούς στο δεύτερο αγώνα.

2016

Το τελευταίο Euro πριν το φετινό και είχαμε έναν επίδοξο σκόρερ, ο οποίος βάλθηκε να «σπάσει» το ρεκόρ του ομοεθνή του, Μισέλ Πλατινί, εντούτοις σταμάτησε στα 6 γκολ. Ο λόγος για τον άσο της Μπαρτσελόνα Αντουάν Γκριζμάν, ο οποίος μεγαλούργησε πριν 5 χρόνια και λίγο έλειψε να σηκώσει και το τρόπαιο. Ο 30χρονος σήμερα επιθετικός, ξεκίνησε κάπως νωχελικά και σκόραρε το πρώτο του γκολ στο δεύτερο παιχνίδι κόντρα στην Αλβανία, το οποίο ήταν και το μοναδικό του στη φάση των ομίλων. Ωστόσο, η συνέχεια ήταν διαφορετική, με τον ίδιο να κάνει την ανατροπή στην φάση των 16 με την Ιρλανδία και με δύο δικά του γκολ, οι «τρικολόρες» βρέθηκαν στον προημιτελικό με την Ισλανδία. Εκεί, ο Αντουάν πέτυχε το τέταρτο γκολ από το θρίαμβο με 5-2 και σειρά είχε ο ημιτελικός με τη Γερμανία, όπου δύο γκολ του ίδιου, χάρισαν την πρόκριση των Γάλλων στον τελικό. Εκεί ωστόσο, παρότι ήταν αρκετά θετικοί σε όλη τη ροή του αγώνα, έχασαν το τρόπαιο από την Πορτογαλία στην παράταση.

Αισίως, φτάνουμε στο Euro 2021, με αρκετούς ποδοσφαιριστές να έχουν τις δυνατότητες να χριστούν πρώτοι σκόρερ του τουρνουά. Λίγες μέρες έμειναν, προκειμένου να δούμε ποιος θα είναι αυτός ή αυτοί που θα το πετύχουν και θα βάλουν το όνομα τους με χρυσά γράμματα στη σελίδα του θεσμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Περισσότερα για το EURO