Η Τυνησία τις εντυπώσεις, η Γαλλία την πρόκριση! Η ομάδα της Αφρικής πραγματοποίησε σπουδαία εμφάνιση κόντρα στους «μπλε» -του εκτεταμένου ροτέισον- και χάρη στην γκολάρα του Καζρί (56′), πανηγύρισε τη νίκη (1-0). Ωστόσο, αυτή δεν της αρκούσε για να περάσει στους «16», μιας και την ίδια ώρα η Αυστραλία επικράτησε (1-0) της Δανίας.
Έτσι, η Γαλλία πέρασε ως 1η του 4ου ομίλου (6β., όσους έχει και η Αυστραλία), με την Τυνησία να μένει 3η (4β.), με τη χαρά του πρώτου γκολ στη διοργάνωση και φυσικά της νίκης επί ενός σπουδαίου αντιπάλου. Μάλιστα, παίκτες κι οπαδοί των Αφρικανών -που ζούσαν με τεράστια αγωνία τα τελευταία λεπτά, όντας καρφωμένοι στα κινητά τους (και στο τι γινόταν στον άλλον αγώνα)- πανηγύρισαν με την ολοκλήρωση του παιχνιδιού.
Ένα ακυρωθέν γκολ ως οφσάιντ για κάθε ομάδα. Στο 8′ για την Τυνησία και στο 90’+8′ για τη Γαλλία, με τον Ματ Κόνγκερ να σφυρίζει τη λήξη ύστερα από την επίτευξη του τέρματος του Γκριεζμάν, αλλά να ανακαλεί την απόφασή του μετά από την ειδοποίηση του VAR. Αναγκαστική αλλαγή για τον Καζρί λόγω τραυματισμού που αποκόμισε στη φάση του 1-0.
Η τελική βαθμολογία του 4ου ομίλου – Διασταύρωση στους «16» με τον 3ο:
1. Γαλλία 6 (6-3)
2. Αυστραλία 6 (3-4)
3. Τυνησία 4 (1-1)
4. Δανία 1 (1-3)
Στο… μυαλό των κόουτς:
Φουλ ροτέισον από τον Ντιντιέ Ντεσάν, ο οποίος παρέταξε τη Γαλλία με 4-3-3 (που γυρνούσε σε 4-4-2) και τον Καμαβινγκά ως αριστερό μπακ. Στο τέρμα ήταν ο Μαντατά, με τους Ντισασί, Βαράν, Κονατέ και Καμαβινγκά να συνθέτουν την αμυντική τετράδα από δεξιά προς τα αριστερά. Τριάδα στα χαφ οι Τσουαμενί, Φοφανά και Βερετού, με τους Κομάν και Γκεντουζί να κινούνται κοντά στον Μουανί.
Από την άλλη, ο Τζαλέλ Καντρί χρησιμοποίησε το 3-4-3 για την Τυνησία και τον Κεσχρίντα του Ατρομήτου ως δεξί μπακ-χαφ. Στην εστία ήταν ο Ντάμεν, οι Γκαντρί, Μεριά και Ταϊμπί τριάδα στα στόπερ, με τους Κεσχρίντα, Μααλουί, Σχιρί και Λαϊντουνί στα χαφ. Την τριάδα της επίθεσης αποτελούσαν οι Σλιμάνε, Μπεν Ρομντανί και Καζρί.
Το ματς:
Η Τυνησία ήταν εκείνη που καιγόταν για τους βαθμούς και κατάφερε να το δείξει ευθύς εξαρχής. Το σύνολο του Τζαλέλ Καντρί πατούσε καλύτερα στον αγωνιστικό χώρο, με φουλ επιθετικές διαθέσεις. Αρχικά επιχειρούσε από τα αριστερά, ωστόσο εν συνεχεία ανέλαβε πολλές πρωτοβουλίες και ο Κεσχρίντα που είχε αρκετά ανεβάσματα.
Στο 8′ οι Τυνήσιοι έστειλαν την μπάλα στα δίχτυα, ωστόσο το γκολ ακυρώθηκε -σωστά- ως οφσάιντ, μιας και ο Γκαντρί που σκόραρε με προβολή, ήταν εκτεθειμένος κατά την εκτέλεση φάουλ. Γενικά, οι τυπικά γηπεδούχοι άφησαν αναξιοποίητες τις αρκετές στατικές φάσεις που κέρδισαν. Βέβαια, ταυτόχρονα κρατούσαν τους Γάλλους μακριά από τα καρέ τους. Έπρεπε να φτάσει το 25′ για να σημειώσουν οι «μπλε» την πρώτη τους ευκαιρία στο παιχνίδι, με τον Φοφανά (σε αντεπίθεση) να περνά ωραία στον Κομάν, με τον τελευταίο να μην πιάνει καλό σουτ από τη δύσκολη γωνία που επιχείρησε.
Η Τυνήσια συνέχισε να διατηρεί τον έλεγχο, απειλώντας μάλιστα στο 35′ με το μακρινό σουτ του Καζρί. Βέβαια, σιγά-σιγά άρχισαν να αναλαμβάνουν περισσότερες πρωτοβουλίες και οι Γάλλοι. Από μια καλή στιγμή για κάθε ομάδα στις καθυστερήσεις -στην ίδια φάση, αρχικά με το μακρινό σουτ του Φοφανά και στα καπάκια του Καζρί– με το πρώτο ημίχρονο να ολοκληρώνεται χωρίς σκορ.
Δεν υπήρξε κάποια αλλαγή από τους δύο τεχνικούς στην εκκίνηση του δεύτερου μέρους. Η πρώτη φάση άνηκε εκ νέου στην Τυνησία, όταν στο 52′ ο Λαϊντουνί έκλεψε -με την υποψία φάουλ- στην περιοχή της Γαλλίας, και έπιασε το σουτ που έφυγε πάνω από το οριζόντιο δοκάρι.
Εντέλει, η Τυνησία κατάφερε να εξαργυρώσει το καλό της πρόσωπο στο 56′: Ο Καζρί έκλεψε στον χώρο του κέντρου από τον Φοφανά, πραγματοποίησε τρομερή κούρσα, πάτησε περιοχή και πλάσαρε ωραία για το 1-0. Ωστόσο, πάνω στη φάση τραυματίστηκε με αποτέλεσμα να γίνει αναγκαστική αλλαγή.
Ο Ντιντιέ Ντεσάν προσπάθησε να αντιδράσει με τριπλή αλλαγή (Εμπαπέ, Ραμπιό και Σαλιμπά στις θέσεις των Κομάν, Βερετού και Βαράν), με την ομάδα του να ανεβάζει ρυθμούς μεν, χωρίς όμως να απειλεί. Στο 82′ ο Ντεμπελέ έπιασε σουτ εκτός περιοχής, με τον Ντάμεν να μπλοκάρει. Ο άσος της Μπαρτσελόνα μαζί με τον Εμπαπέ που πέρασε επίσης μέσα, έδωσαν πνοή στην ομάδα τους. Στο φινάλε οι «μπλε» πίεσαν για την ισοφάριση, φτιάχνοντας φάσεις. Μάλιστα, πανηγύρισαν στο 90’+8′, με το ωραίο βολ-πλανέ του Γκριεζμάν να ακυρώνεται όμως μέσω VAR ως οφσάιντ -κι αφού πρώτα είχε σφυριχτεί η ολοκλήρωση του αγώνα! Αυτό ήταν και το τελικό σκορ, με τους Τυνήσιους να μένουν με τη γλύκα της νίκης επί ενός σπουδαίου αντιπάλου αλλά και την πίκρα του αποκλεισμού.
MVP: Εξαιρετικό παιχνίδι από τον Καζρί, ο οποίος το εξαργύρωσε με το τρομερό γκολ. Στάθηκε άτυχος με τον τραυματισμό του…
Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:
Τυνησία (Τζαλέλ Καντρί): Nτάμεν – Γκαντρί, Μεριά, Ταϊμπί – Κεσχρίντα, Μααλουί, Σχιρί, Λαϊντουνί – Σλιμάνε (83′ Αμπντί), Μπεν Ρομντανί (74′ Τσααλελί), Καζρί (60′ Τζεμπαλί).
Γαλλία (Nτιντιέ Ντεσάν): Μανταντά – Ντισασί, Βαράν (63′ Σαλιμπά), Κονατέ, Καμβινγκά – Τσουαμενί, Φοφανά (73′ Γκριεζμάν) – Γκεντουζί (79′ Ντεμπελέ), Βερετού (63′ Ραμπιό), Κομάν (63′ Εμπαπέ) – Μουανί.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-
-
ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΜΠΑΣΚΕΤ
/ 16 ώρες πρινΗ Εθνική μας ομάδα επικράτησε 77-67 της Μ. Βρετανίας
Με πλουραλισμό στην επίθεση και τον αρχηγό σε τρομερή ημέρα
-
ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΜΠΑΣΚΕΤ
/ 1 ημέρα πρινΓια την πρόκριση η γαλανόλευκη υποδέχεται τη Μ. Βρετανία
Για τα προκριματικά του Ευρωμπάσκετ 2025
-
NBA
/ 1 ημέρα πρινΝίκη των Μπακς επί των Χόρνετς (125-119)
Ο Γιάννης έκανε double-double με 32 πόντους και 11 ριμπάουντ