Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση που είχε ανακοινώσει ο Νίκος Χαρδαλιάς προέβλεπε μέτρα έως και τις 6 το πρωί της ερχόμενης Δευτέρας, 26 Ιουλίου.
Κατά πληροφορίες, οι αρχές δεν θα προχωρήσουν σε χρονική διεύρυνση του πλαισίου, κάτι που σημαίνει ότι τα μέτρα θα ισχύσουν μέχρι το τέλος του προσεχούς Σαββατοκύριακου.
Υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα προβλέπουν:
• Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01.00 το βράδυ έως 06.00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.
• Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο.
Τόσο στη Μύκονο, όπως και σε όλη την επικράτεια, απαγορεύεται η διενέργεια οποιασδήποτε μορφής εκδηλώσεων που διενεργούνται έναντι οποιασδήποτε μορφής ανταλλάγματος, με φυσική παρουσία πλήθους άνω των 20 ατόμων σε ιδιωτικό, μη επαγγελματικό χώρο.
Τι αλλάζει στο πρωτόκολλο καραντίνας στα νησιά
Την ίδια ώρα, όπως έγραφε σήμερα η «Κ», η κυβέρνηση αναζητεί λύση στο μείζον πρόβλημα των ξενοδοχείων καραντίνας, καθώς ο αρχικός προγραμματισμός χρειαζόταν αναπροσαρμογές και επικαιροποίηση ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η λύση που αποφασίστηκε να δοθεί είναι οι χώροι των πλοίων που δέχονταν έως τώρα κάποιο κρούσμα μόνο εν πλω, να δέχονται πλέον και κρούσματα από τα νησιά προκειμένου να μεταφερθούν στην Αθήνα και να αποσυμφορηθούν οι δομές που δεν επαρκούν.
Επιπλέον, ο αρχικός προγραμματισμός που περιελάμβανε 30 ξενοδοχεία καραντίνας πανελλαδικά μεταβάλλεται και μέχρι χθες τα ξενοδοχεία καραντίνας είχαν αυξηθεί σε όλη τη χώρα σε 47, ώστε να αντιμετωπιστούν οι έκτακτες ανάγκες από τη ραγδαία εξάπλωση κυρίως της μετάλλαξης «Δέλτα» που ειδικά στην Κρήτη έχει επικρατήσει και κάτι αντίστοιχο αναμένεται και στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Πλέον τα ξενοδοχεία καραντίνας είναι τα εξής: Από ένα σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Αιτωλοακαρνανία, Εβρο, Καβάλα, Αχαΐα, Κοζάνη, Μαγνησία, Κορινθία, Δράμα, Φωκίδα, Πιερία, Ιωάννινα, Χανιά, Λασίθι, Σαντορίνη, Κω, Σκύρο, Κάρπαθο, Θάσο, Λέσβο, Σάμο, Χίο, Σκιάθο, Σκόπελο, Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, Αλόννησο, Λευκάδα, Νάξο, Λήμνο, Εύβοια, Λέρο, Ιο, Σαμοθράκη, Κάλυμνο, Ικαρία. Από δύο σε Αττική, Ηράκλειο, Κέρκυρα, Ρόδο, Πάρο, ενώ στη Μύκονο είναι ένα ξενοδοχείο και τρία σπίτια.
Η κυβέρνηση πάντως έχει στόχο να μην υπάρξουν άλλες περιπτώσεις «Μυκόνου». Αυτό πρακτικά σημαίνει πως μίνι lockdown δεν είναι στον σχεδιασμό και ο στόχος καθώς μπαίνουμε στην πιο κρίσιμη περίοδο της τουριστικής σεζόν είναι να τηρηθούν τα μέτρα ώστε να μην οδηγηθούμε σε άλλη έξαρση. Αυτή τη στιγμή πάντως, όπως δήλωσε και η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, υπάρχουν συγκεκριμένοι νομοί που προβληματίζουν ιδιαίτερα. Η Πάρος, η Σαντορίνη, η Ιος, το Ρέθυμνο και τα Χανιά είναι λίγο πριν από το «κόκκινο» και χρειάζεται αυστηρή τήρηση των μέτρων ώστε να μην ξεφύγει η κατάσταση.
Πηγή: kathimerini.gr