Συνδεθείτε μαζί μας

ΚΟΣΜΟΣ

O Μπάιντεν ξεκινά οκταήμερη αποστολή στην Ευρώπη

Μία αποστολή με πολλαπλούς στόχους και πρώτο σταθμό την Σύνοδο των G7

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναχωρεί για την Βρετανία σήμερα, για το πρώτο ταξίδι του στο εξωτερικό από την ανάληψη των καθηκόντων του. Πρόκειται για  μία οκταήμερη αποστολή με στόχο την επανόρθωση των σχέσεων με την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι οποίες είχαν ζοριστεί κατά την διάρκεια της προεδρίας Τραμπ και τον επαναπροσδιορισμό των σχέσεων με την Ρωσία.

Το ταξίδι είναι ένα τεστ για την δυνατότητα του Δημοκρατικού προέδρου να χειριστεί και να επιδιορθώσει τις σχέσεις με σημαντικούς συμμάχους, οι οποίοι απομακρύνθηκαν λόγω των εμπορικών δασμών του Ντόναλντ Τραμπ και την αποχώρηση από διεθνείς συνθήκες.

″Μπορούν οι δημοκρατικές συμμαχίες και οι θερμοί που ήταν καθοριστικοί τον τελευταίο αιώνα, να αποδείξουν την δύναμή τους απέναντι στις σύγχρονες απειλές και τους αντιπάλους; Πιστεύω ότι η απάντηση είναι ναι. Κι αυτή τη βδομάδα στην Ευρώπη, έχουμε την ευκαιρία να το αποδείξουμε” υποστήριξε ο Μπάιντεν σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στην Washington Post.

Το επιστέγασμα του ταξιδιού του είναι η συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, στις 16 Ιουνίου στην Γενεύη. Είναι μία ευκαιρία να εκφράσει την ανησυχία του για τις κυβερνοεπιθέσεις με σκοπό τα λύτρα που προέρχονται από την Ρωσία, την επιθετικότητα της Μόσχας εναντίον της Ουκρανίας και διάφορα άλλα θέματα.

Η πρώτη στάση του Μπάιντεν θα είναι το παραθαλάσσιο χωριό Στ. Αϊβς, στην Κορνουάλη, όπου θα συμμετάσχει στην Σύνοδο Κορυφής των G7. Τα κυρίαρχα θέματα της Συνόδου αναμένεται να είναι η διπλωματία των εμβολιασμών, το εμπόριο, το κλίμα και τα κίνητρα για την δημιουργία υποδομών στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Αξιωματούχοι των ΗΠΑ βλέπουν αυτή την προσπάθεια ως μέσο για την την αντιμετώπιση της ολοένα αυξανόμενης Κινεζικής επιρροής.

Ο Μπάιντεν μπορεί να βρεθεί υπό πίεση για πιο ενεργή προσπάθεια να μοιραστεί τις αμερικανικές προμήθειες εμβολίων με άλλες χώρες, μετά την αρχική ανακοίνωση της διανομής 20 εκατ. δόσεων την περασμένη εβδομάδα.

Η προώθηση του παγκόσμιου ελάχιστου φόρου των πολυεθνικών εταιρειών αντιμετωπίζει αντιδράσεις στις ΗΠΑ. Οι υπουργοί Οικονομικών των G7 συμφώνησαν πριν την Σύνοδο να προωθήσουν ένα μίνιμουμ τουλάχιστον 17% και να επιτρέψουν στις χώρες να φτάσουν ως το 20% των επιπλέον κερδών, που πετυχαίνουν περίπου 100 μεγάλες, πολύ κερδοφόρες εταιρείες.

Οι Ρεπουμπλικάνοι τάχθηκαν εναντίον αυτού του σχεδίου, περιπλέκοντας την δυνατότητα των ΗΠΑ για την εφαρμογή μιας ευρύτερης παγκόσμιας συμφωνίας.

Ο Μπάιντεν θα συναντήσει τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον στις 10 Ιουνίου, στην Κορνουάλη, με στόχο την ανανέωση της ”ειδικής σχέσης” των ΗΠΑ με την Βρετανία μετά το Brexit.

Μετά τις τρεις μέρες της Συνόδου των G7, ο Μπάιντεν και η σύζυγός του, Τζιλ, θα επισκεφτούν την Βασίλισσα Ελισάβετ στο Κάστρο Ουίνσδορ. Ο Μπάιντεν είχε συναντήσει την Βασίλισσα το 1982, όταν ήταν Γερουσιαστής του Ντέλαγουερ.

Στη συνέχεια, ο Μπάιντεν θα πάει στης Βρυξέλλες για συνομιλίες με ηγέτες του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η ατζέντα των συζητήσεων αναμένεται να επικεντρωθεί στην Ρωσία, την Κίνα και το πάγιο θέμα του πώς θα πειστούν οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ να συμβάλλουν περισσότερο στην κοινή άμυνα.

Ο Μπάιντεν θα κλείσει το ταξίδι του στη Γενεύη, με την πιο δύσκολη συνάντηση της εβδομάδας – το ραντεβού με τον Πούτιν, ο οποίος είχε πολύ φιλικές σχέσεις με τον Τραμπ.

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο Μπάιντεν ελπίζει ότι οι συναντήσεις του στο πλαίσιο των G7 και του Νάτο, θα ενισχύσουν την συμμαχική ενότητα κατά το τετ-α-τετ με τον Πούτιν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Περισσότερα για το ΚΟΣΜΟΣ